Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României în parohia Boiștea

21 Decembrie 2023

       Cu bucurie în suflet ne-am adunat în mijlocul bisericii și anul acesta pentru a participa la slujba de mulțumire care se face anual în parohia noastră, în data de 30 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei. Cu acest prilej, copiii grupului catehetic ”Copii ai aceluiași Dumnezeu” au desfășurat o activitate pentru a comemora Ziua Națională a României.

       Slujba de Te Deum a fost oficiată de un sobor de șase preoți, printre care și părintele protopop, dând mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ajutorul pe care ni l-a dat și în acest an. Corul grupului catehetic a dat răspunsurile la slujbă, dar activitatea lor nu s-a încheiat. După miruire și primirea litiei, cu toții au participat la un mic program artistic, realizat de tinerii talentați. 

       Fiind anul omagial al persoanelor vârstnice și aflându-ne în pragul Zilei Naționale a României, ne-am decis să realizăm un proiect în care să scoatem în evidență rolul bătrânilor la înfăptuirea Marii Uniri. Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Unirea Principatelor Române din 1859 și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878. 

       După ce ne-au fost prezentate mărturii ale persoanelor vârstnice mai puțin cunoscute dar cu un rol covârșitor în realizarea Unirii, tinerii au interpretat cântece patrioce pentru a încheia seara cu gândul la sacrificiul strâmoșilor noștri și cu mândrie că suntem urmași ai unui popor credincios și vrednic.