Slujba Bobotezei la Catedrala Mitropolitană din Iași: „Să fiți iubiți de Dumnezeu!”

Arhiepiscopia Iașilor Ianuarie 6, 2020   Autor: Tudorel Rusu

Astăzi, de sărbătoarea Botezului Domnului, numeroşi credincioşi şi-au îndreptat paşii spre Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru a participa la slujba de Bobotează oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Înaltul ierarh, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit mai întâi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul slujbei arhierești, tânărul diacon Ștefan Cenușă a fost hirotonit de IPS Părinte Teofan întru preot pe seama Parohiei Sârbi, sat Ungheni, comuna Răucești, Protopopiatul Târgu Neamț.

După citirea Rugăciunii amvonului, întreg soborul slujitor a ieşit pe amplasamentul din faţa Catedralei Mitropolitane, în glasul clopotelor şi al troparelor specifice praznicului Botezului Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, unde a fost săvârşită slujba Sfinţirii celei mari a apei. Pentru sărbătoarea din acest an au fost pregătite 11 butoaie de lemn a câte 1.000 de litri fiecare.

„Sfințirea apei din această zi de Bobotează, precum și sfințirea apei din ajun, are putere în viața noastră, iubiți credincioși, dacă această apă sfințită este însoțită de credință, de nădejde și de dragoste. Aceasta înseamnă un «Da» spus Bisericii, un «Da» spus neamului nostru, un «Da» spus lui Dumnezeu care ne cheamă să fim fii și fiice credincioși și credincioase cuvântului Său, căci doar cuvântul lui Dumnezeu ne ține în viață în sensul adevărat. Pe lângă urarea obișnuită care se împlinește la început de an - La Mulți Ani! - adaug gândul Sfântului Apostol Pavel, anume «Să fiți iubiți de Dumnezeu!»”, le-a spus credincioșilor prezenţi IPS Părinte Teofan, în cuvântul de binecuvântare.

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a stropit cu Agheasmă Mare pe credincioşi, după care aceştia au luat apă sfinţită la casele lor.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri