Sărbătorile Pascale

1 Iunie 2024

       Sărbătoarea Învierii Domnului rămâne pentru totdeauna sărbătoarea sărbătorilor noastre bisericești. Începând de duminică seara și până vineri seara, în Săptămâna Patimilor în toate bisericile ortodoxe s-au săvârșit Deniile.

       În Sfânta și Marea Vineri se săvârșește Prohodul Domnului, slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos. Ca și întreaga săptămână, este o zi de tristețe adâncă, când se scoate Sfântul Epitaf în mijlocul bisericii. În jurul Epitafului acestuia se desfășoară cea mai importantă dintre slujbe, utrenia Sâmbetei celei mari, considerată de unul dintre marii teologi ortodocși „punctul culminant al creației liturgice ortodoxe”.

       Slujba Prohodului s-a cântat la patru străni, enoriașii unindu-și glasurile și sufletele în acest moment important iar copiii grupului catehetic „Copii ai aceluiași Dumnezeu” au cântat pricesne ce comemorează durerile Mântuitorului în ziua răstignirii.

        O rânduială cu totul specială o are Slujba Învierii, ce începe cu dăruirea Luminii Sfinte de către preot tuturor enoriașilor prin chemarea acestuia „Veniți de luați lumină!”. Mai apoi, după ce se înconjoară Biserica, se continuă slujba la altarul de vară. 

        Sfânta Liturghie săvârșită în biserică a însuflețit întreaga fire transmițănd prin cântarea „Hristos a înviat!”, biruința asupra morții. Copiii au cântat cu toată dragostea alături de cântăreții de la strană transmițănd bucuria și emoția Învierii Domnului ce a adus pace asupra întregii făpturi,

        Slujba celei „de-a Doua Învieri” a devenit o tradiție ce se săvârșește pe Dealul Măgura Boiștea, unde tinerii satului au construit două Coroane. În frunte cu părintele, copiii și enoriașii au urcat cu însuflețire dealul, cântând „Hristos a Înviat!” și alte cântări specifice. După săvârșirea slujbei, părintele i-a premiat pe tinerii ce au participat la construirea Coroanelor, răsplătindu-le astfel efortul depus pentru a păstra tradiția și pentru a înfrumuseța satul.

        De asemenea, copiii grupului catehetic au pregătit un moment artistic, după care ne-am bucurat cu toții de o masă în familia extinsă, formată din credincioșii parohiei ce au fost prezenți.

        Tot în săptămâna Luminată sărbătorim Izvorul Tămăduirii, o zi de o importanță aparte pentru satul n stru, fiind hramul cimitirului. După săvârșirea Sfintei Liturghii la Sfânta Biserică s-a mers spre troița ce poartă acest hram și s-a săvârșit slujba Aghiasmei mici. De acolo, s-a mers la cimitir unde s-a săvârșit pomenirea celor adormiți întru Domnul.