Sărbătorile Pascale

25 Mai 2022

        Postul Paștelui, numit și Postul Mare, amintește de postul de patruzeci de zile ținut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de începerea propovăduirii. Este cel mai aspru post și trebuie neapărat să se intensifice rugăciunea în această perioadă.

        Slujbele care se săvârșesc în timpul Postului Mare sunt deosebite, deoarece nu se întâlnesc pe parcursul anului bisericesc. Rugăciunile sunt dublate de metanii pentru că ne plecăm în fața lui Dumnezeu celui Atotstăpânitor, care a pătimit pentru noi, s-a răstignit si a înviat a treia zi din mormânt. Deniile ne ajută ca prin rugăciune și cântare, prin citirea Sfintei Scripturi, pocăință și post să alungăm  întunericul păcatelor. Prohodul este slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos la care credincioșii iau parte trup și suflet, cântând, nu doar ascultând. Prin faptul că în biserica noastră , părintele organizează mai multe strane la care se cântă, dintre care una a corului "Copii ai aceluiași Dumnezeu ", slujba devine deosebită.

        Bucuria Învierii Domnuilui ne umple sufletele tuturor, ne apropie de Hristos iar întunericul este risipit de lumina ce "luminează tot omul ce vine în lume", ce străbate văzduhul și toată ființa omenească și le este împărțită tuturor credincioșilor. Astfel, ne-am bucurat și noi în Sfânta Biserică, cântând într-un glas " Hristos a înviat!" 

        Slujba Vecerniei, numită în popor "A Doua Înviere" s-a săvârșit pe dealul Măgura Boiștea, loc în care s-au adunat cu mic, cu mare, credincioșii. O priveliște minunată este să vezi copii, adulți, chiar și bătrâni, în jurul părintelui, urcând în cântări ale Învierii spre cel mai înalt  loc din sat , unde tinerii satului au ridicat două "Coroane" care înfrumusețează satul. Este un obicei specific satului nostru iar în zilele de Paști urcă multe persoane chiar și din alte sate, spre a vedea de aproape "Crucea Luminată" și "Coroanele" și pentru a se simți cât mai sus,  mai aproape de Ceruri.