Sărbătoarea Sânzienelor și Ziua Universală a Iei

5 Iulie 2023

       Ziua Universală a Iei este sărbătorită la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

       Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în forma de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt ce a păstrat tradiția de la o generație la alta. Motivele cu care sunt împodobite iile sunt stilizate, geometrice sau inspirate din natură.

       Spunea frumos cineva ca ”Ia și Liturghia  la români s-au născut în același timp!” Timp de aproape două mii de ani, ia și dumnezeiasca Liturghie au fost o singură ființă.

       Urmând exemplul strămoșilor noștri care veneau îmbrăcați la Sfânta Biserică în cele mai frumoase straie - costumul popular, în această sfântă zi și în biserica noastră, atât tinerii cât și bătrânii au îmbrăcat ia populară cu mare bucurie.

       Fișele parohiale, ajunse la numărulul 27, au fost impărțite enoriașilor pentru a citi despre evenimentele deosebite din luna iunie, completând astfel imaginea sărbătorii în mijlocul parohiei.

       Pe data de 29 iunie, când îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, i-am sărbătorit și noi pe aniversații ce au fost prezenți la slujbă, iar părintele paroh le-a oferit în dar cartea ”Învățături de credință ortodoxă”, carte ce ar trebui să călăuzească viața fiecărui creștin.