Duminica Pogorârii Duhului Sfânt

8 August 2024

        La cincizeci de zile de la Învierea Domnului sărbătorim marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, numit în popor și Duminica Mare. În această zi în biserică se binecuvintează ramurile de tei ca simbol al limbilor de foc care s-au pogorât peste ucenici în ziua Cincizecimii.

        În Duminica Rusaliilor, la sfârșitul Sfintei Liturghii se săvârșește o slujbă specială - ”Vecernia plecării genunchilor”, moment în care sunt citite șapte rugăciuni de binecuvântare a ramurilor de tei ce se vor împărți credincioșilor. Acestea simbolizează darurile cele bogate ale Duhului Sfânt, daruri ce dorim să se reverse asupra noastă, a tuturor credincioșilor.

       Întrucât persoanele Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este închinată Sfintei Treimi.

       În această zi, părintele paroh a citit rugăciuni pentru luminarea minții elevilor absolvenți ai clasei a VIII-a, care se află la primul examen important din viața lor.

       La sfârșitul slujbei, părintele a împărțit ramurile sfințite credincioșilor, rugând ca Duhul Sfânt să protejeze atât pe credincioși cât și gospodăriile fiecăruia.