Hramul Sfântului Haralambie

21 Februarie 2023

       Sărbătoarea Sfântului Haralambie este an de an prilej de bucurie pentru parohia noastră deoarece reprezintă unul dintre hramurile bisericii.

       Sfântul Haralambie este cunoscut în tradiția poporului ca fiind izbăvitor de ciumă și de foamete. Dus la moarte pentru credința în Hristos, Sfântul Haralambie a murit la vârsta de 113 ani dar ne-a lăsat încă o lecție de viață, prin ultimele sale cuvinte ”Mulțumesc, Ție, Doamne Dumnezeule, că ești milostiv și îndurat. Tu ai ucis pe vrășmași, ai sfărâmat iadul și durerile morții le-ai dezlegat. Pomenește-mă, Doamne, Dumnezeul meu, într-u Împărăția Ta”.

       Bucuria noastră, a enoriașilor parohiei a fost imensă, deoarece un sobor numeros de preoți, în frunte cu părintele protopop au participat cu toată dragostea la slujba Vecerniei și, prin cântările specifice, au încântat sufletele tuturor. Bucuria a fost și mai mare pentru că această slujbă a fost săvârșită din nou în Sfânta Biserică căci au fost finalizate o parte din lucrările de renovare.

       A devenit un  obicei ca la slujbă și copiii grupului catehetic „Copii ai aceluiași Dumnezeu” să dea răspunsurile la strană și să cânte mai apoi în cadrul agapei creștine pricesne emoționante.

       În ziua hramului fericirea s-a citit pe fețele enoriașilor care au putut participa la Sfânta Liturghie atât de înălțătoare, săvârșită atât de parintele paroh cât și de alți preoți slujitori. După slujbă a avut loc pomenirea morților, a „fericiților și pururea pomeniților ctitori” și a „celor mai dinainte adormiți părinți și frați ai noștri dreptmăritorilor creștini”.

       Ziua hramului unei Biserici, a unei comunități este motiv de bucurie și sărbătoare pentru creștini, moment de zidire duhovnicească prin participarea la sfintele slujbe.