Conferință catehetică: "Cum se răsfrânge lipsa părinților plecați în străinătate în parcursul dezvoltării copiilor și ce modificări apar în relația părinte-copil"

30 Decembrie 2021

       Copiii rămași acasă în urma plecării parinților la muncă în străinătate, lipsiți de afecțiunea și supravegherea acestora, sunt expuși multor riscuri:  autoizolare, apariția unor tulburări emoționale și comportamentale.

        Conform statisticilor, aproape 30% dintre copii sunt lipsiți de grija părintească: unii au doar un părinte, unic susținător, plecat în străinătate, alții ambii părinți.  Din păcate, bunicii sau rudele la care sunt lăsați, nu pot suplini afecțiunea părintească.

       De aceea, în data de 18.12.2021, fiind și anul omagial al pastorației românilor din afara României, în parohia noastră a avut loc o conferință catehetică susținută de părintele stareț Siluan de la Mănăstirea Sfânta Cruce. Preacuvioșia Sa a afirmat faptul că, atunci când părinții sunt nevoiți să plece în afara țării, este esențial să-i aibă pe copii aproape. Banii nu pot compensa dragostea părintească , sfaturile acestora dar și sprijinul necesar trebuie să vină la momentul potrivit. Altfel, copiii se însingurează, se vor integra greu în societate, vor acumula frustrări și neîmpliniri. 

       Din păcate, sentimentele de singurătate chinuitoare sunt înăbușite prin jocuri pe calculator, anturaje nepotrivite ce au efecte distructive pentru copii.O soluție este credința puternică care trebuie să rămână pentru totdeauna sprijinul lor, deoarece Dumnezeu îi îmbrățișează cu drag și le ascultă rugăiciunile sincere și nevinovate.

       În urma conferinței, cu toții am rămas cu învățături alese de la părintele stareț, urmând să fie încântați de cele trei coruri ce au susținut Concertul de colinde.