Praznicul Botezului Domnului, numit în popor și Boboteaza, iar în limbaj teologic Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului) este sărbătorit la data de 6 ianuarie. Mântuitorul Hristos a venit la râul Iordan spre a fi botezat de către Ioan.
Sfântul Ioan a fost numit ”Botezătorul” pentru că botezul a ocupat un loc important în activitatea sa iar acest botez era unul al pocăinței.
Chiar dacă Iisus a venit să Se boteze, deși nu îi trebuia Botezul, căci era curat și neîntinat, născut din Preacurata și Preasfânta Fecioară Maria a venit la râul Iordan să sfințească firea apelor, a venit ca Ioan să fie martor când Duhul Sfânt S-a pogorât peste El când Se boteza iar glasul Tatălui S-a auzit din cer: ”Acesta este Fiul Meu preaiubit întru Care am binevoit”.
În biserica noastră această sărbătoare a fost cinstită de către credincioși cu bucurie iar copiii grupului catehetic au înfrumusețat slujba dând răspuns la Sfânta Liturghie. Chiar dacă nu a fost prea rece, ca altădată, a fost realizată o cruce de gheață iar sfințirea apei s-a săvârțit la Altarul de vară. Agheasma Mare se folosește pentru sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință și se ia timp de 8 zile de către fiecare credincios.
Sărbătorile de iarnă se încheie cu sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul în ziua de 7 ianuarie iar cei ce poartă numele sfântului Ioan și au fost prezenți la Sfânta Liturghie au primit drept cadou de la părintele cartea ”Învățătura de credință ortodoxă”.
Hristos Domnul a așteptat botezul până la această vârstă, ca să împlinească legea, să sfințească firea noastră, să ne dea puterea de a birui patimile și a încerca să ne apropiem de Împărăția lui Dumnezeu.