A 10-a ediție a Concertului de Colinde

30 Decembrie 2023

        Sărbătorile de iarnă au în viața credincioșilor o semnificație aparte. Ele trezesc sentimente de sensibilitate și emoție, creează o atmosferă de bucurie și un farmec cu totul special în trâirea fiecăruia. Tradiția veche și scumpă a colindelor înfățișează evenimentul de o extraordinară importanță a venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu. Colindele reprezintă legătura vie a credinței, bisericii și a iubirii ei față de Hristos Domnul, pe care o reînoim anual prin împlinirea unui nou concert de colinde. 

       Anul acesta este unic deoarece s-au împlinit zece ani de când grupul catehetic ,,Copii ai aceluiași Dumnezeu”, al Parohiei Boiștea, păstrează tradiția, organizând frumosul Concert dce colinde. După cum am obișnuit, am avut invitați de onoare în mijlocul nostru dar și coruri deosebite.

       Pentru început pr.dr. prof. Bogdan Racu, inspector în invâțământ și cateheză a susținut o conferințăț pe tema: Catavasiile Nașterii Domnului- pregătire pentru sărbătoarea Crăciunului. Cuvintele sale alese ,cu siguranță, au ajuns la sufletul creștinilor, astfel încât, cei prezenți au avut parte de învâțăturile de folos pe care părintele-profesor le-a împărtășit.

        Un moment plin de amintiri plăcute a fost prezentarea unui videoclip, care a surpins imagini de la fiecare concert de colinde, de la ediția întâi, până la cea de-a 10-a. Am retrăit acele momente pline de emoție ce reflectă evoluția și amploarea la care a ajuns acest proiect special.

        Desigur, au urmat colindele, frumos interpretate în primul rând de o învitată dce onoare- artista Lyz, Aceasta reprezintă cu drag zona natală atunci când cântă în țară sau în străinătate iar dragostea nemărginită pentru muzică ne-a transmis-o prin glasul ei special și prin colindele deosebite. 

        Primul cor ce ne-a colindat a fost corul grupului catehetic ”Copii ai aceluiași Dumnezeu”, care păstrează tradiția învățată de la generațiile anterioare și își demonstrează statornicia și dorința de a realiza lucruri remarcabile la fiecare proiect. A urmat corul ”Strop de ler”, al cadrelolr didactice. Domnii profesori sunt cei care au sădit în sufletele copiilor dragostea pentru învățătură și le-au călăuzit pașii spre un  viitor frumos. De aceea a fost o onoare să-i auzim împărtățindu-ne colinde și anul acesta. Programul a continuat cu un cor nou înființat: grupul psaltic ”Serafimos” format din cântăreții bisericești ai protopopiatului Târgu Neamț. Dumnezeu a rânduit înființarea acestui cor chiar în anul omagial dedicat cântăreților bisericești, iar sărbătoarea Nașterii Domnului intensifică importanța acestora în mijlocul nostru.

        Activitatea s-a încheiat printr-o colindă superbă- ”O, ce veste minunată!” cântată de toți cei prezenți la concert, pregătindu-ne sufletește să-l primim în inimile noastre pe Mântuitorul Iisus Hristos.