Vorbind despre Sfânta sărbătoare a Crăciunului cu tot alaiul de tradiții: colinde, urători, cântece de stea , ne simțim adesea entuziasmați dar și copleșiți de pregătirile ce preced această sărbătoare, încât uităm să privim în profunzime, adică să întâmpinăm cum se cuvine Nașterea Pruncului Iisus Hristos în Betleem. Pregătirea trebuie să privească mai întâi sufletul, ca să întâmpinăm în curățenie luminata sărbătoare.
Cea mai mare bucurie a multor creștini o reprezintă colindele - legătura vie a credinței bisericii și a iubirii față de Hristos Domnul.
Anul aceasta, chiar dacă suntem în vremuri de Pandemie, avem nevoie de un sprijin spiritual, care să ne călăuzească pașii pe drumul cel bun și să ne mângâie sufletele. Cu acest prilej, părintele Alexie, de la Mănăstirea Groși-Boroaia a fost în mijlocul nostru și în prima parte a concertului a susținut o conferință cu titlul "Cum să fim fericiți, să uităm trecutul și să învingem depresia". Cuvintele rostite cu dragoste ne-au încălzit inimile și au fost de mare ajutor, venind într-un momentul potrivit pentru a ne încuraja pe toți. Entuziasmați de apropierea Nașterii Domnului, nu am putut să renunțăm la proiectul nostru de suflet: Concertul de colinde, aflat la cea de-a 7-a ediție. Chiar dacă nu a mai avut amploarea de altădată, cu invitați numeroși și coruri din împrejurimi, nu am vrut să-i lipsim pe enoriașii parohiei noastre de o asemenea mare bucurie. Corul catehetic "Copii ai aceluiași Dumnezeu", ”Păstorul cel bun” și Colindătorii parohiei ”Sfântul Haralambie” ne-au încântat inimile cu colinde emoționante și duioase.
În Sfânta zi a Nașterii Domnului, am participat cu toții la înălțătoarea slujbă a Sfintei Liturghii iar la final, grupul catehetic al parohiei a încălzit sufletele credincioșilor printr-un buchet de colinde. Moș Crăciun a lăsat sub brad daruri pentru toți copiii parohiei, fapt ce ne-a bucurat nespus. Pe această cale, îi mulțumim părintelui paroh Trofin Gheorghe pentru mărinimia și dragostea cu care ne înconjoară.
Cu câteva ore înainte de cumpăna dintre ani, s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru anul ce a trecut, dar și de cerere pentru anul în care am intrat. După slujbă, la Casa parohială au venit tinerii urători cu Buhaiul, obicei păstrat în satul nostru din moși strămoși iar părintele i-a felicitat și răsplătit, mulțumindu-le astfel pentru că păstrează tradiția bogată a satului și a neamului nostru românesc.
Să ne ajute bunul Dumnezeu și în noul an în care am intrat să se reverse asupra noastră Harul Său cel Sfânt!