Sărbătorile de iarnă în Parohia Boiștea

21 Ianuarie 2023

       Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă a anului încărcată de trăiri afective intense. De la bucuria Nașterii Mântuitorului, la bucuria pură de a face și a primi cadouri, de a  împodobi bradul, de a cânta și asculta colinde, de a fi alături de cei dragi și de a depăna amintiri, toate acestea ne umplu sufletul de bucurie.

       Crăciunul îi conectează pe toți la copilărie, la bucuria de a fi mai darnici, mai empatici, mai receptivi la cei din jurul nostru. Această sărbătoare a bucuriei Nașterii Domnului ne este vestită și de părintele ce ne binecuvintează casele și ne amintește că Hristos se naște nu doar  în Betleem ci și în inimile celor ce și-au primenit sufletul și casa pentru întâmpinarea pruncului Iisus.

       În Sfânta Biserică ne-am reunit cu binecuvântarea Domnului și anul acesta cu mic, cu mare, pentru a ne bucura sufletul de vestea minunată a Nașterii Domnului. Copiii grupului catehetic au transmis și mai multă emoție credincioșilor prin răspunsurile la Sfânta Liturghie, dar, mai ales, prin colindele tradiționale ce au ajuns cu siguranță în inimile creștinilor. Toți copiii au fost răsplătiți cu cadouri de către părintele căci, această sărbătoare este despre bunătate. 

       Din fericire, la noi încă se mai păstrează tradițiile: cete de colindători răsună în ajun pe la geamurile creștinilor, iar, mai apoi, tinerii se pregătesc pentru urături sau benți de Anul Nou. Pe lângă ”Banda Buhaiului”, a băieților, anul acesta, la inițiativa părintelui, au hotărât și fetele să facă „Buhaiul” fetelor.

       În dimineața Ajunului Anului Nou, în parcarea Primăriei Petricani, a avut loc Festivalul de Datini și Obiceiuri de Anul Nou, festival la care au participat urători nu doar urători din comuna Petricani ci și din satele apropiate. Astfel, din parohia Boiștea, sub coordonarea părintelui, a participat grupul catehetic „Copii ai aceluiași Dumnezeu”,  Banda de Arnăuți, Buhaiul fetelor , Buhaiul băieților și Banda Ursului.

       În noaptea trecerii dintre ani s-a săvârșit rugăciunea de mulțumire și cea de intrare în noul an, slujbă la care au partcipat numeroși enoriași, chiar și domnul președinte al Consiliului Județean. După slujbă, părintele a deschis larg porțile Casei parohiale pentru a primi cetele de urători.

       Pe data de 2 ianuarie, Primăria orașului Târgu Neamț, în colaborare cu Consiliul Județean Neamț, a organizat un festival renumit al obiceiurilor și tradițiilor cu urători nu doar din zona Moldovei, ci și din întreaga țară, chiar și de peste Prut. Cu bucurie și cinste am reprezentat satul nostru printre cele 24 de formații, obținând  Premiul al II- lea. Fiind o vreme frumoasă, un număr impresionant de participanți au fost prezenți pentru a aprecia munca depusă de cetele de urători, iar orașul de sub Cetate a fost învăluit de emoțiile transmise de aceștia.

       Sărbătorile de iarnă ne bucură prin prezența tradițiilor românești care încă se păstrează și se transmit generațiilor următoare, spre cinstea strămoșilor noștri.