Sărbătoarea Rusaliilor reprezintă cea mai veche sărbătoare creștină alături de cea a Paștilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli.
În ziua Cincizecimii S-a pogorât Duhul Sfânt, în chip de limbi de foc peste Sfinții Apostoli, în foișorul unde stăteau ei și s-a așezat peste fiecare dintr-înșii. Mântuitorul făgăduise înainte de patima Sa venirea Sfântului Duh , zicând : "Voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va trimite vouă: Duhul adevărului, Care din Tatăl purcede. "
Duhul Sfânt a venit la zece zile de la Înălțare și nu imediat după, pentru a-i face pe Ucenici să-L aștepte cu și mai multă înflăcărare.
Frunzele de tei, binecuvântate de părintele nostru și împărțite credincioșilor prezenți la Dumnezeiasca Liturghie, sunt simbol al limbilor de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh.
Tot în această sfântă zi, părintele, împreună cu absolvenții clasei a VIII-a, s-au rugat pentru luminarea minții și reușită la Evaluarea Națională, examen ce este așteptat cu emoție dar și speranță în rezultate pe măsura efortului depus.