Pelerinaj 2023- București-Timișoara

29 Mai 2023

       În fiecare an, ca o răsplată pentru activitățile din cadrul grupului catehetic, părintele organizează un pelerinaj în țară, în diferite zone. Anul acesta s-a organizat un pelerinaj de trei zile la București și Timișoara. Pentru că pelerinajul este tot o cateheză, un mod de a ne exprima credința și chiar de a ne schimba viața, ne-am încărcat spiritual văzând locuri cu o bogată semnificație și încărcătură morală sau locuri ce reprezintă o valoare națională deosebită.

       Astfel, în prima zi am vizitat locuri din capitală ce vor rămâne pentru mult timp în sufletul nostru: Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Catedrala Patriarhală, Palatul Parlamentului- clădire ce ocupă în Cartea Recordurilor locul 1 în lume la capitolul clădiri administrative și locul 3 din punct de vedere al volumului. Muzeul Național Cotroceni pe care l-am vizitat ne-a surprins prin arhitectura sa, fiind deopotrivă un muzeu de artă, de istorie, fostă reședință domnească și regală. Muzeul Militar Național este o instituție de prestigiu ce are un rol esențial în promovarea tradițiilor istorico-militare ale Armatei române. Am fost cu toții impresionați de expoziția de armament, de colecția de aeronautică. Expozițiile erau așezate în ordine cronologică, din Antichitate, până în Epoca Contemporană. În drum spre Timișoara am vizitat și Mânăstirea Brâncoveanu, ctitoria marelui domnitor Constantin Brâncoveanu.

       Ne-am cazat la Mânăstirea Cernica, ctitorie ce a fost ridicată în timpul domniei lui Radu Șerban. În cimitirul acestei mănăstiri se află mormintele unor personalități ale culturii noastre precum: Emilian Popescu, Dumitru Stăniloae, Mărioara Murărescu, Stela Popescu etc. 

       La Timișoara- Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 am ajuns a doua zi, fiind cazați la Mânăstirea Hodoș-Bodrog, cea mai veche mânăstire ortodoxă din România, ctitorită în anul 1777.

       Ne-a impresionat foarte mult orașul acesta, care este un  important centru cultural, comercial, universitar al țării. Am vizitat Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Domul Romano-Catolic. Am străbătut la pas Piața Unirii, Piața Libertății dar și Piața Victoriei- locul în care Timișoara a fost proclamată la 20 decembrie 1989 primul oraș liber al României.

       Pe tot parcursul pelerinajului am încercat să ne intensificăm credința și iubirea pentru Dumnezeu cântând în toate Sfintele lăcașuri cântarea ”Hristos a înviat!” dar și alte cântări specifice Învierii sau rugăciuni ce ne unesc în același gând.

       Cu siguranță multe momente de bucurie rămân adunate în inimile noastre pentru că pelerinajul ”sfințește timpul vieții terestre și îl deschide spre veșnicie”. 

,